Logo Šalvar
Lidi 1. - obálka knihy

Lidi 1.

aneb Duch národa je nejlépe cítit v přeplněném autobuse - 1.díl


1.vydání NADATUR Praha 1997 (cca 10 000 výtisků)
2. vydání ŠALVAR 2001, Brož. 183 stránek, 139.-Kč, 8000 výtisků, Ilustroval Adolf Born   ISBN: 80-903011-0-X

Podrobnější informace

Ukázka z knihy

 
Z recenze MF Dnes 17.6.1997

...V Lidech se s Milenou Holcovou dostáváme do světa. Zážitky z cest sbírala po kouscích dvacet let až byla najednou mozaika smysluplná. Úžas nad tím, že jsme všichni stejní, i když žijeme v jiných podmínkách a jak blízko si můžeme být, i když nás dělí světadíly, se v lidech nejviditelněji projevuje tematicky. Cestování autobusem, postavení žen, péče o děti, pohostinnost a chování v tak soukromých místech, jako je koupelna a záchod, prozrazují o jednotlivých národech neuvěřitelné věci.

Holcová se baví. Nikoliv tím, jak jsou ti cizinci nedokonalí, ale jak naivní a středoevropsky determinovaní jsme v cizím prostředí my. Cestovatelská zkušenost nevede autorku ke světáctví a poučování, ale k pokoře a moudrosti ...

Nové knihy 21/97 - Glosář

...Autorka je typická "baťůžkářka", celý svůj dům nosí na zádech a prodírá se s ním Severní, Střední, Jižní Amerikou, Japonskem, Mongolskem i Čínou, nemluvě o krajinách za polárním kruhem, Albánii a Zakarpatské Ukrajině. Stýká se s lidmi ve veřejných dopravních prostředcích, na ulicích i na tržištích - a hlavně přijímá pozvání do jejich domovů. Holcová komentuje ty nejobyčejnější každodennosti - přemisťování z místa na místo, hygienu, zdravotnictví, rodinný život - a přitom tyto intimní, ale mnohdy tolik důležité informace (jako kupříkladu o záchodech v různých kulturách) podává věcně a vkusně. Nad ničím se nepohoršuje, nic nekritizuje, jen se někdy trochu diví.

Hodně místa je v knížce věnováno tzv. "ženské otázce. Autorka píše o ženách z hlediska ženy: všímá si jejich oblékání, vtipně komentuje jejich chování na ulici i doma, při každé příležitosti se svých hostitelek vyptává na jejich postavení v rodin, na manželství, na sex. Porovnává zavedený způsob výchovy dětí. Zdůrazňuje relativitu ženské krásy. Není to jen štíhlý pás a velké poprsí, co uchvacuje muže - to jen v severní Americe a v Evropě se ženy vycpávají a moří hladem. "Nejsi ošklivá, jsi jen v nesprávné zemi", tak končí kapitola o tom, čím ženy přitahují muže.

Vtipné ilustrace Adolfa Borna ještě podtrhují půvab této milé knížky.

Salon 24/97

Udělat z historek posbíraných do batohu na celkem obyčejných toulkách po světě takovéhle poutavé vyprávění svědčí

  1. o talentu pozorovacím,
  2. o talentu literárním,
  3. o vzácné duševní rovnováze a zralé hodnotové hierarchii.

Kapesní stoosmdesátistránkové Lidi přečtete na jeden zátah dřív, než dojede rychlík z Českých Budějovic do Prahy. Tím chceme naznačit, že je to teď v létě také skvělá knížka před cestou i na cesty.

Koktejl 11/97

Milena Holcová se ve své knížce soustřeďuje na lidi. Na jejich projevy, zvyky a reakce. Zajímá ji, jak bydlí lidé v různých koutech světa, jak žijí, jak rychle se s vámi dokáží spřátelit, jaké jsou jejich přátelské vztahy. Nahlíží i pod pokličku zcela intimních věcí, jako je sex nebo osobní hygiena. "Celých dvacet let nevycházím z úžasu. Ne z toho, jak jsme jiní, ale nad tím, jak jsme stejní", uvozuje své postřehy z cest, které vás stejně pobaví, jako poučí. Máte-li už dost klasických cestopisů, odpočiňte si u tohoto velmi vtipně, lehce a upřímně napsaného povídání.

Sonihe z Databáze knih

Na Mileně Holcové se mi líbí, že nepředstavuje takovou klasickou představu cestovatelky snažící se utrhnout takové to nej světa, nejlepší památky, nejvyšší hory, nejodlehlejší oblasti..jednoduše z knihy číší radost z poznávání obyčejného běhu života prostých lidí po celém světě, kulturních rozdílů a vůbec lidského vnímání a názorů na vše od toalet, po nevěru.. A to vše vtipně, s nadhledem, což odzbrojuje moje podvědomé strachy např. z arabského světa nebo latinské ameriky..doporučuji tyhle útržky z cest, věřím, že každý myslí svobodný cestovatel je ocení..

z Databáze knih

Další kniha od Mileny Holcové, která mne utvrdila v tom, že "toto je skutečně můj šálek kávy!"
Já ta její vyprávění opravdu zbožňuji. Milé, nenásilné, inteligentní, upřímné "drobné" postřehy a zážitky z cest, které často mají přídech společenského faux pas. Kniha je čtivá, poučná a hodně zábavná a ocení ji především cestovatelé, kteří zrovna nepatří do kategorie "all inclusive".
U knihy jsem se nasmála i zavzpomínala, našla jsem v ní hodně zážitků z vlastních cest a upřímně si oddechla u některých, kterým jsem se "vyhnula". Nové poznatky navozují myšlenky k dalšímu cestování. Jak na konci knihy píše sama autorka, motivovat k cestování zrovna nechtěla, ale já děkuji!

pajaroh
02. dubna

Velice povedený díl trilogie cestopisných/lidopopisných postřehů od Holcové. Vtipné, výstižné, zábavné a oproti jejim knihám s "ženskou" tematikou nikterak sentimentální. Formát je ideální na cesty. Doporučuji nejen ženám a nejen cestovatelům.

Agynek
18.11.2015

Skvělá oddychovka - vřele doporučuji, čtu si ji snad každým rokem znova :o))