Logo Šalvar
Babky na divoko - obálka knihy

Babky na divoko

Nejprodávanější knížka Mileny Holcové, která hlasy čtenářů postoupila mezi sto nejoblíbenějších knížek v televizní soutěži "Kniha mého srdce".

ŠALVAR 2002, brož., 240 str., 10000 výtisků, 185,-Kč
Ilustrace a obálka Marcela Uhlířová, ISBN 80-903011-3-4

Podrobnější informace

Ukázka z knihy

 
Bláznivé dcery vezmou své sedmdesátileté matky na šílenou cestu stopem a na divoko Z recenze Romana

V nákladu hodném tuzemské autorky bestsellerů, totiž 5000 kusů pro první vydání, vyšla letos s příchodem zimy nová, v pořadí sedmá kniha brněnské prozaičky Mileny Holcové, nazvaná Babky na divoko.

O čem psát, a ještě k tomu tak, aby to oslovilo čtenáře a čtenářky mnoha věkových kategorií, a to v řádech tisíců, když se zdá, že všechno zajímavé a vypravěčsky atraktivní už bylo napsáno? No a protože je Milena Holcová - alespoň navenek - drsňačka, vymyslela téma, nad jehož originalitou mohou blednout závistí všichni Vieweghem počínaje a Monyovou konče.

"Na divoko", tedy bez průvodce, bez zajištěné dopravy a komfortního ubytování, stopem, rozhrkaným autem z půjčovny a se spaním ve spacácích bůhvíkde, poslala na Kréto dvě pětačtyřicetileté kamarádky Marcelu a Zorku s jejich matkami (Marie - 72, Dráža - 75). O to víc je to téma provokativní (a to je moc dobře!), i když si u Mileny Holcové nikdy nemůžeme být tak docela jisti, jestli náhodou i tahle šílenost nevychází z jejich autentických zážitků. Že se na tomto půdorysu podařilo rozehrát docela dost docela zábavných pasáží, to se u talentované vyprávěčky, jakou Milena Holcová nade vší pochybnost je, dalo čekat a taky to tak je. Ta vážnější poloha knížky Babky na divoko je taky nasnadě: pětačtyřicetileté dcery si myslí, že už je život nepřekvapí, ale to se mýlí, cestování jim pouze jejich problémy pomůže ventilovat a přesněji pojmenovat (je v tom sex, manželské soužití a samozřejmě i prazvláštně deformované vztahy mezi dcerami a matkami). A sedmdesátileté dámy už ani o žádné překvapení nestojí. O to intenzivněji prožívají naprosto extrémní situaci v podobě krajně nepohodlného, fyzicky nesnesitelného a nejistého cestování a s ní i proměnu vztahu matka - dcera. Jsou to opravdu vážné věci, které se špatně pojmenovávají v běžném životě a běžným jazykem, natož pak v próze, která je svým založením spíš zábavná, než hluboce existencionální.

Babky na divoko jsou ale i tak asi nejhlubším a myšlenkově nejvrstevnatějším titulem Mileny Holcové.

z Databáze knih

Výborná kniha, kde se možná každá čtyřicátnice najde:). Velice vtipné a přitom moudré se spousty životních postřehů. Pro mě zatím to nejlepší co jsem od paní Holcové četla.
Fantastická knížka pro čtyřicátnice a jejich matky. Najdete se tam!